Monday, May 30, 2011

Amukan Dapur: Cucuq Jagung Berodang

Mode: Penin2 lalat sambil gaduh2 dengan En. Alfonso.



Hola.....bertemu lagi dalam segmen amukan dapur.

Okeh ye tuang-tuang dan puang-puang....

Bahan-bahan yang wajib ada adalah:


1. Ofkos jagung berkualiti tinggi no.... Yang ai pakai mmg tinggi sebab amik dari Cameron Highlands. Anda hiris-hiris yer jagung neh. Ikut la pesen apa pun..



2. Tepung gandum....Guna secukupnya.





3. Udang saiz sederhana yang dibuang kulitnya. Nak banyak mana pun takpa. Takmau pun takpa.





4. Bawang besaq. Hang highih-highih bawang ni noo...Sebijik dah la kot...



5. Cili merah menggoda. Juga di highih.




Okeh ye tuang-tuang dan puang-puang....



Mula2....hangpa campuq semua baghang2 (jangan lupa boh gagham dan ayaq no..) kat ataih nie dan gui (gaulkan) dengan manja-manja sehingga sebati.

Hangpa tak mau tanya ka awat kena gui lagu tu? Well, sebabnya kalau hangpa nak cucuq yang lembut dan marbeles memang kena gui macam tu. Kalau dak habih keghas kedekung cucuq hangpa.


Lepas gui-gui manja tu..tara...dah boleh goreng...

Hangpa goreng bagi sama kaler dengan cucuq udang/jagung yang normal no..


Hasilnya......jeng jeng jeng.........




Haha...gambaq tak lawa la. Ni chek masak pas subuh ari Sabtu lepas. Chek nak buat bekai kat En Alfonso.

Beh wei....chek dok terliuq ni ha... Cuba try test tengok. Bukan susah mana pun.....


Oklah.. tu ja no kali ni... tata titi tutu....



P/s: Gambar selain gambaq cucuq adalah hasil pemgugelan secara global. Harap maklum.

2 comments:

  1. ceg mmg terliuq dah ni wa..esok sebelum subuh kasi goreng sama dia yaaaa..sib baik boh udang..bukan sutun.. :D

    ReplyDelete
  2. ai tomoyo x larat nak bagun..huhu...
    tgkla if datang aura keudangan ai buat

    ReplyDelete